PERSBERICHT

Retour: een beeldverhaal van WITTE WARTENA en HANS KLOOS.
Ekster #7
Vrijdag 4 juni om 17:00 uur is de feestelijke presentatie van de reeds lang aangekondigde strip Retour van tekenaar Witte Wartena en schrijver Hans Kloos.
Amsterdam en Rotterdam vormen het decor in dit beeldverhaal waarin een jongeman heen en weer reist van hoofdstad naar havenstad. Zoals de Volkskrant reeds schreef, is dit niet alleen een verhaal waarbij je naar de plaatjes kijkt, maar waar je ook naar luistert. Als een voice-over begeleidt de melancholieke tekst – geschreven bij de beelden, en niet andersom – de nuchtere, registrerende tekeningen.
Van Retour maakte Witte Wartena ook een animatiefilm, ingesproken door acteur Daniël Boissevain, die tijdens deze bijeenkomst wordt vertoond.

De presentatie vindt plaats bij drukkerij Raddraaier, Van Ostadestraat 233B in Amsterdam.

Zaterdag 5 en zondag 6 juni signeert Witte Wartena Retour op de Stripdagen in Haarlem. (Small press-beurs)
Donderdag 10 juni 20:30 uur presentatie in Centrum Beeldende Kunst TENT aan de Witte de Withstraat 50 in Rotterdam, waar Hans Kloos in het kader van Poetry International zijn gedichten leest en de animatiefilm Retour meedraait in het filmprogramma.

Aansluitend zullen boekhandelaar Athenaeum in Amsterdam en Van Gennep in Rotterdam hun etalage aan Retour wijden.

Witte Wartena heeft als tekenaar meerdere strips op zijn naam staan. Tekenen is voor deze beeldend kunstenaar het centrum van zijn activiteiten en de strip ziet hij als het meest veelzijdige kunstmedium.
Hans Kloos' recentste werk is de poëziebundel 'het zingen van het ijs', maar als schrijver verkent hij het terrein van de literaire genres tot in elke uithoek.

Retour is verkrijgbaar via de websites van de auteurs (wittewartena.nl / hanskloos.nl) of met een abonnement op Ekster.

Ekster is een caleidoscopische reeks losse katernen. Met support van de Grafische Cultuurstichting wordt voor elke uitgave een andere kunstenaar en drukker/binder uitgenodigd.
Aan Ekster #7: Retour werkten mee: Image Degree Zero (lithografie), drukkerij Raddraaier en binderij Mirenta. De meewerkende bedrijven, de Cultuurstichting en de auteurs krijgen een deel van de oplage om in eigen kring te verspreiden. Alleen abonnees van Ekster ontvangen alle publicaties. Na overmaking van 100,- euro op postbanknummer 6179654 van Melle Hammer Amsterdam, (020-6239702) met vermelding van naam en adres, worden de eerstvolgende tien afleveringen thuis bezorgd.

zie ook http://www.hanskloos.nl